İzleyiciler

30 Kasım 2013 Cumartesi

GEDİZ GÜVECİ

Tarif Kudret Özhan hocamıza aittir...Gediz güveci lezzetini etinden alır bana göre..Başka yerlerde aynı lezzeti yakalayamayışımızın nedeni de budur ...Güveç adını kullanılan toprak kaptan alır. Gövecin olması için, kullanılan toprak kabın yağlanarak fırınlanması lazım. Gövecin kendine has kokusunu bu fırınlanmış olan kap verir. Toprak kabın fırınlanması: Kullanılan kap güveçte olabilir, çömlekte. Toprak kabın içine et yağı konarak fırında iyice yağlanarak fırınlama işlemi yapılmış olur. Ya da ilk defa yeni toprak kap kullanılacaksa, oldukça yağlı et olmalı ki yağlar toprak kaba sinsin.


Kullanılacak et genelde erkeç eti olur. Erkeç keçinin erkek ama enenmiş olanıdır. Eneme ise hayvanın yumurtalarının sıkılması demektir(kısırlaştırma). Oğlak ve kuzuda olur. Göveç evde yapılacağı için etin önkol denilen yer ve onun devamındaki kaburganın bir bölümü tercih edilmelidir. Etler orta büyüklükte parçalanır. Yağlı kısım alta gelecek şekilde, gövecin içine konur.
Fırına konur. Fırın, 150 derece gibi ısıtılır. Toprak kabın ağzı yine toprak kap veya çömlek ise çömleğin kapağı ile kapatılmalıdır. 1 saat kadar fırında beklettikten sonra fırından çıkarılır. Bu sefer üstteki etler alta, alttakiler üste getirilir. Etin içine soğan doğranır, soğandan sonra salça su ilave edilerek salçalı su halinde ete ilave edilerek tekrar fırına konur. Fırında 2 – 2,5 sat kadar pişirilerek göveç pişirilmiş olur.
NOT:Eğer oğlak veya kuzu eti kullanılacaksa pişirme süresini ona göre ayarlamak gerekir. Ben tarifi erkeç etine göre yaptım. Biz ev salçası kullandığımız için tuz koymadım. Tuzsuz hazır salça kullananlar salça sosunun içine bir miktar tuz ilave edebilir. Son günlerde dana eti de ilave ediliyor ama aynı tadı ve lezzeti vermiyor.
Not: Eğer evde daha kolay bir güveç  yapmak isterseniz, eti önce düdüklüde pişirip, sonra güveç ya da çömleğe koyarak fırınlayabilirsiniz. Ancak mutlaka kabın yağ ile fırınlanmış olmasına dikkat ediniz, zira unutmamak gerekir ki o güveç kokusunu veren kaptır. Soğan salçalı sos yada domates ilave etmeyi unutmayalım. Afiyetle

1 yorum:

  1. Nihayet gerçek bir göveç tarifi. Göveçde biber miber olmaz. Hocama saygılar

    YanıtlaSil