Takipçiler

30 Kasım 2013 Cumartesi

GEDİZ GÜVECİ

Tarif Kudret Özhan hocamıza aittir...Gediz güveci lezzetini etinden alır bana göre..Başka yerlerde aynı lezzeti yakalayamayışımızın nedeni de budur ...Güveç adını kullanılan toprak kaptan alır. Gövecin olması için, kullanılan toprak kabın yağlanarak fırınlanması lazım. Gövecin kendine has kokusunu bu fırınlanmış olan kap verir. Toprak kabın fırınlanması: Kullanılan kap güveçte olabilir, çömlekte. Toprak kabın içine et yağı konarak fırında iyice yağlanarak fırınlama işlemi yapılmış olur. Ya da ilk defa yeni toprak kap kullanılacaksa, oldukça yağlı et olmalı ki yağlar toprak kaba sinsin.


Kullanılacak et genelde erkeç eti olur. Erkeç keçinin erkek ama enenmiş olanıdır. Eneme ise hayvanın yumurtalarının sıkılması demektir(kısırlaştırma). Oğlak ve kuzuda olur. Göveç evde yapılacağı için etin önkol denilen yer ve onun devamındaki kaburganın bir bölümü tercih edilmelidir. Etler orta büyüklükte parçalanır. Yağlı kısım alta gelecek şekilde, gövecin içine konur.
Fırına konur. Fırın, 150 derece gibi ısıtılır. Toprak kabın ağzı yine toprak kap veya çömlek ise çömleğin kapağı ile kapatılmalıdır. 1 saat kadar fırında beklettikten sonra fırından çıkarılır. Bu sefer üstteki etler alta, alttakiler üste getirilir. Etin içine soğan doğranır, soğandan sonra salça su ilave edilerek salçalı su halinde ete ilave edilerek tekrar fırına konur. Fırında 2 – 2,5 sat kadar pişirilerek göveç pişirilmiş olur.
NOT:Eğer oğlak veya kuzu eti kullanılacaksa pişirme süresini ona göre ayarlamak gerekir. Ben tarifi erkeç etine göre yaptım. Biz ev salçası kullandığımız için tuz koymadım. Tuzsuz hazır salça kullananlar salça sosunun içine bir miktar tuz ilave edebilir. Son günlerde dana eti de ilave ediliyor ama aynı tadı ve lezzeti vermiyor.
Not: Eğer evde daha kolay bir güveç  yapmak isterseniz, eti önce düdüklüde pişirip, sonra güveç ya da çömleğe koyarak fırınlayabilirsiniz. Ancak mutlaka kabın yağ ile fırınlanmış olmasına dikkat ediniz, zira unutmamak gerekir ki o güveç kokusunu veren kaptır. Soğan salçalı sos yada domates ilave etmeyi unutmayalım. Afiyetle

ADINI DEĞİŞTİRMEK İSTEDİĞİM KÖFTE

 Bildim bileli Kadın budu köfte denir..Farkında olmadan ben de derdim ama bloğuma bu tarifi koyarken farkettim ki bu köftenin adı hiç şık değil...Pirinçli köfte mi diyelim ; galeta unlu köfte mi diyelim bilmiyorum ama adını değiştirmek lazım ...Ben genelde yağda kızartılan yemekleri fırında yapmaya çalışıyorum ama bazan de oğluma torpil geçip bu lezzetten mahrum kalmasın diye kızartarak da yapıyorum bu seferki gibi...

MALZEMELER

500 gr.. kıyma
yarım kase haşlanmış pirinç; Ben önceden kalan pilavımı kullandım üstelik arpa şehriyeliydi :)
karabiber, kırmızı toz biber, kimyon , tuz
1 yumurta kıymanın  içine
2 yumurta kızartmadan önce bulamak için
galeta unu bulamak için
sıvı yağ kızartmak için

KIZARMADAN ÖNCE

ÖNCE YUMURTAYA SONRA GALETA UNUNA BULANDI

KIZARIRKEN


KIZARDIKTAN SONRA SERVİSE HAZIR




29 Kasım 2013 Cuma

KIYMALI POĞAÇA

Normalde pastahane poğaçası diye verilen bu tarifde kızımcım içine kıyma koydu sırf kardeşi kıymalı istediği için....Soğanı kavurup rendelenmiş patatesle kıymayı kavurdu...Baharat da ekledi ...
Malzemeler:
  • 1 su bardağı yogurt (200 ml)
  • 1 paket (1 yemek kasigi) ınstant kuru maya (oda sıcaklığında yaş mayada olabilir.)
  • 1 paket tereyagi (2 stick) oda sıcaklığında.
  • 1 su bardağı sıvı yag (200 ml)
  • 1 pk. kabartma tozu,  hem maya hem kabartma tozu demeyiniz. evet ikiside var.
  • 1 tatlı kaşıgı seker
  •  1 tatlı kaşıgı tuz
  •  2 yumurta beyazı (sarısını üzerine sürüyorum)
  • 5- 6 su bardağı un. (Yumusak bir hamur elde edecek derecede un miktarini ununuzun kalitesine gore azaltip cogaltabilirsiniz)

Hamuru fırının üst gözünde sadece ışığını yakarak 50 dakika dinlendirdik...

Yapilisi

Once sıvıları karistiralim, mayayi da küçük bir cay bardaginda  ilik su ve seker ile cözdürüp mayalandiralim, sonra karisima dökelim, sıvılardan olusan bulamacin icine un ilavesi yapalim.

FIRINDA KARNIBAHAR

MALZEME LİSTESİ

  • *1 küçük boy karnıbahar
  • *1 su bardağı yoğurt
  • *1/2 çağ bardağı sıvıyağ
  • *2 adet yumurta
  • *1 yemek kaşığı un
  • *tuz ,pul biber
  • *kaşar peyniri rendesi

FIRINDA KARNIBAHAR YAPILIŞI

Karnıbaharları çiçek çiçek kopararak tuzlu suda haşlayın . Kaşar peyniri hariç tüm malzemeleri güzelce karıştırın . Haşlanan karnıbaharları hazırladığınız bu sosa batırıp, yağlanmış fırın tepsisine dizin. Ya da karnıbaharları fırın tepsisine dizip üzerine sosu da dökebilirsiniz.Biz böyle yaptık... Üzerine 1-2 parça tereyağı koyup, 200 C 20 dak kadar fırında pişirin. Fırından almadan önce kaşarları üzerine dökün . Kaşarlar eriyip kızarınca fırından çıkarın . Afiyet olsun .


10 DAKİKADA PİŞEN ISLAK KEK

İnternetten tarifi gördüğümde inanamadım denemek istedim...Biraz da kendi ilavelerimle pişirdim ...Çok güzel kabardı ...
KEK İÇİN MALZEMELER

  • 3 adet yumurta
  • 1-1.5 su bardağı şeker (isteğe bağlı)
  • 1 su bardağından biraz az sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 2 su bardağı un
  • 3 kaşık kakao
  • 1 paket kabartma tozu ve vanilya



SOS İÇİN MALZEMELER
  • 1 su bardağı süt
  • 2 çorba kaşığı şeker
  • 2 çorba kaşığı kakao
    Ben sütü iki su bardağı, şekeri de 4 çorba kaşığı yaptım..

HAZIRLANIŞI
Öncelikle 1 bardak süt, 2 kaşık şeker ve 2 kaşık kakaoyu bir kaba koyup 1-2 dk.ocakta şeker eriyinceye kadar ısıtın ve bekletin.(ben sosunda çiğ yumurta sevmediğim için sosunu ayrı yapıyorum).
Keki için yumurtaları ve şekeri mikserin hızlı ayarında beyazlaşıncaya kadar çırpın. Daha sonra yağ ve sütü ekleyerek çırpmaya devam edin. En son un, kakao, kabartma tozu ve vanilyayı birlikte bir kapta eledikten sonra sıvı karışıma ilave ederek düşük ayarda biraz daha çırpın. Mikrodalga fırına sığacak bir kabı yağlayıp (kenarlarının biraz yüksek olmasını tavsiye ederim) içine karışımı boşaltın. Mikrodalgayı en yuksek ayarda 7 dk.ya ayarlayın. Süre dolduktan sonra kontrol edip pişmediyse 1 dk.daha pişirin.Ben toplam 10 dakika pişirdim...Çünkü inanamadım bir türlü bu kadar kısa sürede pişeceğine ... Fırından çıkan sıcak kekin üstüne hazırladığımız sosu döküp dilimleyin. Soğuk ya da sıcak olarak servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
SOS DÖKÜLDÜKTEN SONRAKİ HALİ....

16 Kasım 2013 Cumartesi

BENİM AŞUREM

EVDE PİŞİRMEYİNCE DOYULMAZ KOMŞUDAN GELENLE ...
Güzel dinimizin güzel adetlerinden...Her yıl Muharrem ayında mutlaka pişiririm...3-5 komşuya verip çoluk çocuk yediğimiz zaman daha doğrusu aşure tenceresi evde kaynadığı zaman huzurlu hissederim kendimi...Komşudan gelenler de çok kıymetlidir az olduğundan doyulmaz bir türlü..Doymak için pişirmek lazım evde ...MALZEMELER
600 gr Buğday
500 gr kuru fasulye
500gr nohut
500gr kuru üzüm çekirdeksiz
300 gr kuş üzümü
300 gr kuru incir
300gr kuru kayısı
10 su bardağı şeker
kabuk tarçın
karanfil
Portakal kabuğu az miktarda minik doğranmış
 50gr dolmalık fıstık
SÜSLEMEK İÇİN
Badem
Ceviz
Fındık
dolmalık fıstık
Nar
Toz tarçın

YAPILIŞI:
Buğday akşamdan yıkanıp sıcak su içinde bir taşım kaynatılıp tencerenin kapağı kapanır ..Sabaha kadar açılması için bekletilir...Yine akşamdan nohut ve kuru fasülye ıslatılır ...Sabah açılan buğdayın üstüne sıcak su ileve edilerek özdeşleşene kadar pişirilir ..Buğday pişerken ben bir yandan kuru fasülyeyi ve nohudu düdüklüde ayrı ayrı pişirip süzüyorum...
 Koyulaşıp iyice pişen buğdaya , nohut ve fasülyelerle buluşturuyorum büyük aşure tenceremde ...Tekrardan bu şekilde kaynatıyorum...Bu arada kuru meyveleri hazırlayıp onları da tencereye koyuyorum ..
 Biraz daha kaynayınca da şekerini ilave ediyorum..Şekeri birden değil de tadına baka baka koydum içine ..Hatta kızıma da baktırdım tadına ..Biz ailecek tatlıyı tatlı gibi bol şekerli  seviyoruz ...
 En sonunda sıra süslemeye geldi...Aslında süsleme malzemesini mutfak masasının üstüne koyuyorum herkes zevkine göre malzemeyi aşurenin üstüne koyup yiyiyor ...Sadece komşulara vereceğim kaseleri süsledim ..Allah tekrarını nasib etsin..

13 Kasım 2013 Çarşamba

SODALI MAYALI POĞAÇA

KIZIMCIĞIMIN ELİNDEN POĞAÇA

Uzun zamandan beri ders çalıştığından mutfağa sadece karnını doyurmak için giren kızım; boş kalınca aşçılığa merak sardı...Hem de öyle kolay işlere değil zor olanlarını tercih ediyor yapmak için...Sodalı mayalı poğaça yaptı ; kızımızın elinden yedik ailecek..Hepimizden de tam puan aldı...

Malzemeler
1 küp yaş maya
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvıyağ (ben zeytinyagi kullandim)
1 şişe soda (oda sıcaklığında)
2 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı toz şeker
Alabildiği kadar un

İç malzemesi için:
Siyah zeytin ezmesi; kekik ve pul biber eklenmiş,
Haşlanıp ezilmiş patates; pul biber, karabiber ve tuz eklenmiş,
Maydanoz ve beyaz peynir karışımı


Hazırlanması:
Derin bir yoğurma kabının içine ılık sütü ve şekeri koyup yaş mayayı eritin.
Üzerine sıvıyağ, soda, tuz ve un koyup yoğurun, gerektikçe un eklemeye devam ederek elinize yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin.
Hamurun üzerini streç filmle örtün, 50 derece ısıtılmış fırına alıp 45 dk kadar mayalandırın. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp açın, ortasına dilediğiniz iç malzemeyi koyup yuvarlak şekilde kapatın.
Poğaçaları yağlı kağıt serili fırın tepsilerine dizin. Tepside de tekrar kabarıncaya kadar bekletin.
Poğaçalarınızın üzerine yumurta sarısı sürün, dilerseniz susam ve çörekotu serpin.
Önceden ısıtılmış 190 derece fırında pişirin. Güzelce kızarınca alın, ılıdıktan sonra temiz bir mutfak beziyle
sararak servise kadar bekletebilirsiniz.
Resim yazısı ekle

7 Kasım 2013 Perşembe

GRİPTEN KORUNMAK İÇİN

GRİPTEN KORUNMAK İÇİN LİMONLU KIRMIZI TURP

Sümray Gökalp Tan arkadaşımın önerisidir ...Sizlerle de paylaşmak istedim...

''' 1 kırmızı turpu dilimleyip üzerine de yarım limon sıkın ve çerez gibi yiyin ama asla tuz koymayın bunu genelde ilkbahar ve sonbaharda yerseniz kesinlikle nezle grip olmuyorsunuz ben 4 5 yıldır nezle grip olmuyorum kesinlikle tavsiye ederim herkese...'''''
Ayrıca turp lif oranı yüksek bir sebze olduğundan  insanı tık tutuyor ; böylelikle daha az yemek yiyerek kilo almayız diye düşündüm ...

.Salata olarak belki tüketiyoruz ama bu şekilde de ve bu mevsimlerde daha çok tüketmekde fayda var..;

5 Kasım 2013 Salı

BAŞÖRTÜMÜZE DİL UZATMAYIN LÜTFEN...

BAŞÖRTÜMÜZE DİL UZATMAYIN LÜTFEN...

Muhalefet her şeye muhalefet edince inandırıcılığını ve saygınlığını kaybediyor benim gözümde ..Belki de başörtüsü konusundaki hassasiyetimden mi bilmiyorum ama çok sıkıldım son günlerde bazı muhalefet edenlerin tutumundan..Dini konularda pek çoğundan daha bilgili olmama rağmen ben bu kadar ahkam kesmiyorum hassas konularda ..Çünkü:

'''''Allah'ın helal kıldığını haram, haram kıldığını helal kılmayınız ''''diye emredildiğini biliyorum...6666 Ayetten bir tanesini inkar etmenin insanı yoldan çıkaracağını biliyorum...
Başörtülü bir insan için bu olayın ne kadar önemli olduğunu , ha kolunu ha bacağını ha başını açmış arasında hiç fark olmadığını biliyorum...
Hal böyleyken fakülte kapılarında başlarının zorla açtırıldığını , açarken ya da açık haliyle buralarda kamera ya da fotoğrafla görüntülenen kızlarımızın ızdırablarını biliyorum...
Allah rızası için örtündüğü halde '''''baba ya da koca baskısı, dikkat çekmek için , birilerine yaranmak için örtünülüyor''''diye yaftalar yapıştırıldığını biliyorum

Vatana millete faydalı olabilecekken yıllardır başörtüsüyle çalışamadığı için boşa geçen yılları olan insanları biliyorum , biri de bendeniz..

.''''Başörtülü ama pantalon giyiyor, makyaj yapıyor diye eleştirilen hatta ne işi var sokakta , çalışıyor dışarıda madem otursun dindarsa '''''diyen vicdansız insanları biliyorum..

Başının örtüsünün şeklinden  içini okuyup siyasi olarak örtüyor , siyasete alet ediyor diyen kahinleri de biliyorum..

..'''Başörtüsü denince sadece saçları değil kafalarını neden örtmüyorlar yüzleri de dahil '''diyen dangalakları görüyorum..

İşi azıtıp Allah'ın böyle bir emri yok ki diye inkara gidenleri görüyorum..

Biz de enayiyiz salağız zaten keyfimizden örtünüp bürünüp geziyoruz Ağustosun sıcağında ..Kolay değildir örtünmek içten gelmeyince Allah korkusu ve sevgisiyle yapılmadıkca  ..Baskıyla ya da başka amaçla kapananlar   zaten belli ederler kendilerini baskı kalkınca kabak çiçeğine dönerler, bunların konuyla alakası yok ama bağlıyorlar hemen bunlara..

Nenesinin anasının beyaz tülbenti ya da çiçekli yazmasıyla gurur duyup ; başörtüsünün kumaşı ipekli olunca saygı duymayan kuş beyinlileri de görüyorum bu aralar.....

Kusura bakmasınlar onlar saygı duysunlar diye bizler beyaz tülbentle gezemiyeceğiz ...Bunun bir standardı yoktur..İsteyen beyaz tülbent örter, isteyen çiçekli , isteyen ipekli...İsteyen önden bağlar ,isteyen iğneler ,isteyen arkadan bağlar...

Kimse kimsenin saçına , başörtüsünün şekline karışmasın ...İsteyen siyaha, kızıla ,sarının tonlarına boyatır, röfle gölge yaptırır saçına ...İsteyen de başına istediği şekilde başörtüsü takar.....

Hele hele başörtüsü insanı temiz yapmaz diyenlere ise soruyorum kirletir mi peki diye...?..

Kadın bir laf etmiş...Hacdan dönünce başımı örtüyorum, yeniden kirlenmek istemiyorum diye...Lafı bu kadar dolandırıp kendinize kirli dendi diye üstünüze alınmanın ne  alemi vardı...???? Ülkemizde binlerce insanın yaptığını yaptılar  ..Hacda günahlarımız affedildi temizlendik ; yeniden günah işlemek istemiyoruz dediler...O kadar normal bir sözden ne anlamlar çıkardınız hayretler içinde kaldım ...!!!

Partilere eşit mesafede olmaya özen gösterip , gerektiğinde iktidarı olabildiğince eleştiren biri olarak neredeyse AKP liyim artık ben de diye bağırasım geldi bu aralar...

Kendini maskeleyen özgürlükcü ,demokratik, her fırsatta dini siyasete alet etmediklerini söyleyenlerin bazen maskeleri düşüyor , iyi de oluyor ...Daha önce inancı gereği yaşamasına fırsat verilmediğinden ızdırab çekenlere yine çektirebilecekleri sinyalini almış oluyoruz böylece ...

SÖZÜN ÖZÜ.....:  Benim çevremde, ailemde başı açık olan çok sevdiğim insanlar var...Onlar başı örtmenin dini bir vecibe olduğuna inanır ama ''''henüz yapamıyoruz ''''derler .....SAYGIYI DA SEVGİYİ DE HAK EDERLER...

1 Kasım 2013 Cuma

GEDİZİMİZİN SARIMSAĞI KASTAMONUNUNKİNİ GEÇER...


ÜÇBAŞ KÖYÜNÜN SARIMSAĞI...ANACIĞIM BİZİM İÇİN DE ALMIŞ...BAYRAMDA İSTANBULA YOLCULUK YAPTI BİZİMLE...KASTAMONUNUN MEŞHURDUR PAZARLARDA .AMA GERÇEKTEN BZİZMKİ ÇOK İRİ VE SANKİ ESKİDEN YEDİĞİMİZ SARIMSAKLARA DAHA ÇOK BENZİYOR..


.İNSANIN ANASI SAĞ OLSUN ...ONDAN VAR FAYDA YİNE ..EVLADININ SARIMSAĞINI BİLE DÜŞÜNEBİLİYORSA FAZLA SÖZE NE HACET......ANA İŞTE ..